úterý 15. května 2012

Avengers (2012)

The Avengers
USA
Režie: Joss Whedon
Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Samuel L. Jackson

Marvel. Pro někoho neznámé slovo, pro někoho značka dosahující hranic božstva nebo kultu. Komiksové vydavatelství, které přivedlo na svět sešity se Spider-manem, Fantastickou čtyřkou nebo X-many, již dlouho brázdí Hollywoodské břehy s filmovými adaptacemi svých příběhů, které jsou u diváků z nejrůznějších důvodů velice populární. Pěkně od začátku - v roce 2008 jsme se dočkali hned dvou filmů, Neuvěřitelného Hulka a Iron Mana. Zatímco zelené monstrum z prvního snímku sklidilo rozpačitá hodnocení, Iron Man se díky skvělému obsazení stal nečekaným hitem a o dva roky později vzniklo jeho další pokračování. V roce 2011 přibyli do marvelovské filmové stáje další dva superhrdinové - Captain America a Thor, přičemž ani jeden z nich neměl nijak výrazné ambice. Již za jejich vzniku se totiž vědělo, že na svět se chystá jiný, mnohem velkolepější snímek, ve kterém by měli všichni dosud představení spojit své síly - týmovka The Avengers, jíž prováděla jedna z nejmohutnějších propagačních kampaní v dějinách, nutno říci že úspěšná. Avengers za první víkend v USA vydělali takřka 400 miliónů dolarů (celosvětově pak rovnou miliardu) a již nyní jsou v žebříčku komerčně nejúspěšnějších filmů na pohádkovém 11. místě.

Úspěch reklamní kampaně a zájem diváků o komiksy, které dříve platily za podřadný žánr, je zjevný i v České republice. Zatímco obvykle kina zejí prázdnotou a mnohá promítání se dokonce kvůli nezájmu ruší, u Avengers se můžeme po dlouhé době setkat s vyprodanými sály a zpětnými reakcemi typu "Tak zítra znova, ne?". Ano,  sály bývají vyprodané i u chvilkových hitů typu Harryho Pottera nebo Stmívání, avšak v těchto případech jde z velké většiny o fanoušky buď předchozích dílů série, nebo knižní předlohy. Aby se podobného zájmu dočkal samostatný film bez stálé základny obdivovatelů, to se jen tak nevidí.

Důvody přitom nejsou zase tak tajemné. Každý z hrdinů má určitou základnu obdivovatelů, kteří buď četli jeden z komiksů, nebo viděli jeho sólový film a byli zvědavý, jak bude vypadat jeho spolupráce s ostatními. Neznalí si představí film, ve kterém by nepřízním osudu čelili dohromady Harry Potter, Edward Cullen a Frodo Pytlík - no koho by taková spolupráce nepřilákala do kina? Krom této "zvědavosti" je důležitým kamenem úspěchu Avengers i jejich hvězdné obsazení. Iron Man je pro Roberta Downey Jr. snad životní rolí a Samuel L. Jackson jakožto lidský vůdce superhrdinů je sázkou na jistotu, stejně jako Scarlett Johansson coby Black Widow. Fakt, že komiksy obvykle příliš nezajímají ženskou část populace, je vyrovnán dvěma fešáky - Chrisem Hemsworthem (Thor) a Chrisem Evansem (Captain America). A vlastně nejenom nimi, viz. http://9gag.com/gag/4065162 .
Posledním bodem, který stojí za zmínku co se návštěvnosti týče, je jednoduše to, že nalákat do kina diváky je mnohem těžší pro komorní snímek plný hlubokých, filozofických myšlenek, než pro "jednoduchý" výplach mozku, kterým Avengers přes všechny klady jsou. Jelikož jde o akční podívanou (proti závěrečné půlhodině se i Transformers jeví jako adaptace Shakespearova dramatu), více lidí si uvědomí výhody kina a velkého plátna, obzvláště pak ve všemocném 3D. Dívat se na Avengers v CAMripu je stručně řečeno svatokrádež.

Hřebíkem, který zapečetil rakev skeptiků, se staly vesměs pozitivní recenze, které provázely příchod filmu do kin. Dá se s nimi víceméně souhlasit - sice se nejedná o kdovíjak převratné dílo, ale nutno říci, že to mohlo dopadnout mnohem, mnohem hůře. Dát dohromady tolik naprosto odlišných světů, udržet na uzdě všechny herecké hvězdy a nezklamat neuvěřitelně natěšené fanoušky byl téměř nadlidský úkol, který ale režisér Joss Whedon úspěšně zvládl - první přibližně hodina je dle očekávání věnována krátkému představení všech zúčastněných (a vzhledem k jejich povaze taktéž očekávanému poměřování sil), načež nastane zlom, hrdinové se sjednotí a společně vyrazí do akce proti společnému nepříteli.

I přes zdánlivou dokonalost je však stále co vytýkat. Od scénáře se sice nečekaly žádné zázraky, ale i tak je vcelku rozporuplný a nebýt zdařilých vtípků, kterými je prokládán a které odvádějí pozornost od často nudných dialogů, bylo by všeobecné nadšení zajisté menší. No a na závěr je tu klasický problém pro intelektuálněji zaměřené jedince - vybuchlých aut je víc, než zajímavých myšlenek.


75%












Žádné komentáře:

Okomentovat