pondělí 26. prosince 2011

Strašáci (2011)

Straw Dogs
USA
Režie: Rod Lurie
Hrají: James Marsden, Alexander Skarsgård, James Woods, Dominic Purcell, Kate Bosworth

Hned na úvod - původní Strašáky z roku 1971, s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli, jsem neviděl. Tato recenze má tedy posloužit především těm, kteří jsou na tom podobně a vyhne se jim tak veškeré porovnávání a posuzovaní filmu jako "remaku".
Hollywoodští scénáristé prožívají krizi. Plyne to z množství neoriginálních snímků, které v poslední době vznikají - ať už jde o předělávky klasických děl (Dinner for Schmucks, Death at a Funeral), adaptace komiksů (Iron ManCaptain America, chystaní Avengers) nebo pokračování sérií pochybných kvalit (Piráti z Karibiku, Transformers, Hangover). Nápaditých a svěžích filmů ubývá, a i když jich je stále relativně dost, mají diváci právo se obávat.
Zdánlivých důvodů pro vznik remaku je krom absence vlastních nápadů vícero. Obvykle jde o snadno vydělané peníze, jelikož jak sponzoři, tak diváci zareagují na osvědčenou značku a tvůrcům tím namastí kapsy. Z uměleckého hlediska se můžou oni tvůrci vymlouvat na fakt, že tím, že klasiku natočí znovu, seznámí s ní širší veřejnost a třeba i někoho nalákají k tomu pustit si ji. A někdy ona touha zprznit staré dílo plyne z naivní lásky současného tvůrce k němu, kdy mu nestačí se na něj dívat, a má nutkavou potřebu natočit ho také.
Poslední možnost u Straw Dogs zaručeně neplatí. Kdyby ano, byla by alespoň nepatrně vidět režisérova invence a snaha obohatit snímek vlastními nápady. Ale tyto prvky by tady nenašel možná ani režisér sám.

Mladý pár, David a Amy Sumnerovi, se po letech vracejí do zapadlé vesnice, kde Amy vyrůstala. Zdědila v ní totiž rodinný dům a stodolu, kam se s manželem přestěhují a kde hodlají nějakou dobu žít a v klidu venkova pracovat. David je scénárista (jaká náhoda), zpracovávající bitvu u Stalingradu z 2. světové války. Jedním slovem by se dal charakterizovat jako zbabělý suchar, což jsou vlastně slova dvě, ale jen samotné "suchar" by  nejspíš nestačilo. Oproti tomu Amy je relativně energická a aktivní žena, nějakým zázrakem přežívající v manželství, ve kterém má větší koule právě ona.
Zde by se dal nadhodit první problém Strašáků, kterým je casting. Neodpustím si jednu narážku na originál, u kterého se i bez jeho zhlédnutí dá říct, že Dustinu Hoffmanovi bychom uvěřili, že je nevýrazným matematikem.  Oproti tomu James Mardsen (foto) je příliš urostlý, svalnatý a "americky pohledný" mladík, kterému role usedlého intelektuála prostě nesedne. A Kate Bosworth (foto), představitelka Amy, naopak postrádá nějaký ten výraznější zevnějšek, což je v pozdější části snímku stěžejním požadavkem její role.

Nedlouho po příjezdu se totiž naše dvojice setkává s místní tlupou dělníků, kterým velí jistý Charlie (Alexander Skarsgård, foto), bývalý milenec Amy. Ona tlupa je najata na opravu střechy stodoly, během které není nouze o uslintané pohledy směrem k paní domu. A jak napovídá již trailer, nezůstane pouze u nich.
Skarsgård, známý z populárních seriálů True Blood a Generation Kill, je jediný z hlavní herecké trojice, kdo se na svou roli fyzicky hodí. Je vysoký, svalnatější než Mardsen, a na role záporáků se vyloženě hodí. Avšak hereckých schopností nemá nijak mnoho, a proto nelze být považován za vyloženou výhodu filmu.
Ze Strašáků je jasně cítit, čím chtěli na diváka zapůsobit. Vidíme snahu o pomalé budování atmosféry a napětí, která však selhává na nedostatečném prokreslení charakterů a na jejich naprosté nezajímavosti. Téměř hodinu a půl nás tvůrci připravují na závěrečný boj, ke kterému dojde za podivných okolností a který sám je natočen rutinně a nezáživně. Nadmíra brutality, kterou tato závěrečná "bitva" oplývá, je pak jen marnou snahou vynahradit stylovost, kterou by snímku poskytl zručnější režisér. 


Straw Dogs se tedy řadí do kolonky nepovedených remaků, bez kterých by se svět s radostí obešel. A ač nejde o film nudný, jde o film špatný a zbytečný.


50%





Žádné komentáře:

Okomentovat